Studenti na OH: rekordní tyčkařka či nadějná veslařka

neděle, 11. srpen 2024 18:16

Mezi českými reprezentanty na letošních olympijských hrách v Paříži bylo i třináct studentů z Univerzity Karlovy. A ve výpravě, která tentokrát medailemi neoplývala, se neztratili.

Snímek obrazovky 2024 08 11 083301
Amálie Švábíková (vpravo) po návratu z olympijských her v Paříži.

Už jen probojovat se na olympijské hry je výjimečný výkon každého sportovce, a často se v obrovské konkurenci postarají o mimořádné výkony. Tak jako studentka Fakulty tělesné výchovy UK Amálie Švábíková, která se ve skoku o tyči dostala do finále, a mezi nejlepšími navíc o pět centimetrů vylepšila český rekord na 480 centimetrů! Celkově z toho nakonec bylo 5. místo.

Mezi nejlepších deset se vešly i veslařky Anna Šantrůčková (FTVS UK) a Lenka Lukšová. Z rozjížďky na dvojskifu postoupily rovnou do semifinále, ale tam dojely až na čtvrtém místě, což na finále nestačilo. V posledním závodě o umístění nicméně vybojovaly konečné 8. místo. Anička měla zatím zkušenosti jen z olympijských her mládeže, v Buenos Aires 2018 vybojovala s Eliškou Podrazilovou stříbrnou medaili.

První „dospělou“ olympiádu má za sebou i Kateřina Švíková z Fakulty sociálních věd UK, jenž byla mezi dvacítkou windsurfařek na OH jedinou ze země bez moře. Přesto se rvala statečně - po základních čtrnácti jízdách byla pátá nejlepší a postoupila do čtvrtfinále. V něm dojela šestá, což na další postup nestačilo a celkově tak z toho bylo 9. místo. Jachtařské závody se konaly v Marseille a „nováčkovskou daň“ zde zaplatily další naše reprezentantky Zosia Burska (FTVS UK) a Sára Tkadlecová (MFF UK), které v kategorii 49er FX obsadily předposlední, 19. místo.

231211 iQfoil Lanzarote 0053 8934

Medailové naděje se vkládaly do mistrů světa v plážovém volejbale, ale dvojici Ondřej Perušič, David Schweiner nevyšla ani druhá olympiáda po sobě. Před třemi lety v Tokiu je zastavily zdravotní problémy, když se Ondřej Perušič, dnes student Filozofické fakulty UK, nakazil covidem. Letos byli oba zdravotně v pořádku a ve skupinové fázi měli bilanci dvou výher a jedné porážky, jenže hned v osmifinále je zastavili reprezentanti Nizozemska.

Veronika Novotná z Přírodovědecké fakulty UK měla skvěle rozjetou soutěž v moderním pětiboji, když po úvodním šermu byla celkově čtvrtá. Po parkuru a plavání se v semifinálové skupině ještě držela na pátém místě, ale pak ji totálně nevyšla střelba z pistole a nakonec se mezi osmnáctku finalistek nevešla. Do finále nepostoupil ani další moderní pětibojař Martin Vlach, student Právnické fakulty UK, který byl na předchozí olympiádě v Tokiu pátý.

VS1 7981

Výprava České republiky si z olympijských her v Paříži přivezla „jen“ pět medailí. Senzační bronz vybojovalo družstvo šermířů, které zaskočilo domácí superfavority, třetí skončila i oštěpařka Nikola Ogrodníková. Své soutěže pak vyhráli rychlostní kanoisté Josef Dostál a Martin Fuksa, a kategorii smíšené čtyřhry vyhráli tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč.

Studenti Univerzity Karlovy na Letních olympijských hrách 2024:  
Amálie Švábíková (FTVS UK)  skok o tyči   5. místo 
Anna Šantrůčková (FTVS UK) a Lenka Lukšová veslování – dvojskif 8. místo 
Kateřina Švíková (FSV UK)   windsurfing (iQFOIL) 9. místo 
Michaela Hrubá (FTVS UK)   skok do výšky 15. místo 
Ondřej Perušič (FF UK) a David Schweiner  plážový volejbal osmifinále 
Zosia Burská (FTVS UK) a Sára Tkadlecová (MFF UK)  jachting (49er FX)  19. místo 
Eliška Martínková (FSV UK)  chůze 20km 27. místo
Martin Vlach (PF UK) moderní pětiboj nepostoupil do finále
Veronika Novotná (PřF UK)  moderní pětiboj nepostoupila do finále
Tereza Petržilková (FTVS UK)  běh na 400 m nepostoupila z rozběhu
Eduard Kubelík (FTVS UK) běh na 200 m nepostoupil z rozběhu
Matěj Ščerba (MFF UK) skok o tyči nepostoupil z kvalifikace
Autor:
Foto: olympijskytym.cz, Univerzita Karlova

Sdílejte článek: