Věda na UK: Vyvíjí technologie pro prevenci těhotenských komplikací 

úterý, 8. říjen 2024 08:28

„Náš dlouhodobý výzkum je věnován vývoji nových technologií pro prvotrimestrální screening těhotenských komplikací,“ říká vědkyně-lékařka Ilona Hromadníková z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro péči o matku a dítě. Více představuje v jedné minutě. 

 

„Vyvíjíme technologie pro včasné zachycení těhotenských komplikací, jako je zvýšený krevní tlak, nedostatečná funkce placenty, předčasný porod nebo jednotlivé metabolické poruchy, jako je těhotenská cukrovka, které se většinou projevují až v pozdějším období těhotenství,“ vyjmenovává Ilona Hromadníková z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro péči o matku a dítě.


Všechna videa vznikají s českou i anglickou verzí titulků. 

Pro odhalení těhotenských komplikací stačí malé množství krve matky. „Využíváme epigenetický přístup ke zjištění kardiovaskulárního zdraví matek, abychom mohli nastavit primárně preventivní program a zlepšit kardiovaskulární zdraví nejen matek, ale i jejich narozených dětí,“ říká lékařka-vědkyně, která se svým týmem usiluje o přenos technologie do klinické praxe.

Věda na UK v jedné minutě

Série krátkých videí Věda na UK představuje pestrost vědy na Univerzitě Karlově. V předchozích dílech svůj výzkum již představila matematička Erin Carson, učitel Daniel Pražák, odbornice na kybernetickou bezpečnost Lucie Kadlecová, biolog Jan Černý, odbornice na dětské čtenářství Anežka Kuzmičová, molekulární bioložka Zuzana Musilová či ekonomové Julie Chytilová a Michal Bauer.  

Autor:
Foto: Daniel Hotový

Sdílejte článek: