Spoluprací univerzit vznikla mimořádná výstava a kniha

pondělí, 7. říjen 2024 17:13

Od konce září je v knihovně pražské Vyšší odborné školy Jabok k vidění mimořádná výstava Prameny křesťanství: rozhovor obrazů a slov. Jde o výsledek meziuniverzitního projektu mezi Evangelickou teologickou fakultou a Západočeskou univerzitou v Plzni.


Výstava Jabok 2024   společná kniha se Sutnarkou 1
Na fotografii zleva: Renáta Fučíková, Zdenko Širka, Eva Bartošová, a Ivana Noble.

V knihovně VOŠ Jabok, krásných prostorách bývalé kaple se secesní výzdobou stěn a stropu s pozoruhodným lustrem je k vidění několik desítek obrazů studentů z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Plzeň, jež doplňují texty studentů a doktorandů Evangelické teologické fakulty UK. A výsledek roční spolupráce rozhodně stojí za pozornost.

Chvályhodná věc má své podhoubí v někdejším setkání profesorky Ivany Noble z Ekumenického institutu ETF UK a Renáty Fučíkové, vedoucí ateliéru didaktické ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Plzeň. „Přemostění výtvarné oblasti a textu mě zajímá celý život, takže když jsme se s Renátou setkaly, moje duše zajásala. Nicméně tehdy to bylo ještě nad ilustracemi týkajících se dějin křesťanství, kdy jsme se shodly, že tudy cesta úplně nevede a zkusily jsme vymyslet jiný směr.“

Pro nápad nešly obě dámy daleko: propojit texty ze seminárních prací studentů ETF z programu Teologie křesťanských tradic se studenty ze Sutnarky, kteří by na jejich základě ilustrovali. Inspirací k textům měly být krátké úryvky z církevních otců, středověkých a raně moderních teoložek a teologů, mystiků, filosofů, básníků, které by se dotýkaly obecně důležitých témat.

Výstava Jabok 2024   Renáta  a Ivana„Z našeho pohledu to bylo takové nové „nakopnutí“ studentů do úplně nového prostoru. Otevřelo nám to nové vazby, nová témata, protože se jinak soustředíme třeba na zobrazování portrétů osobností. A tohle byla pro nás najednou cesta opačným směrem. Ne popisování nějakých vnějších znaků nebo encyklopedické ilustrace, ale pokusit se zobrazit nějaký duchovní nebo duševní stav, což je něco mimořádného,“ vykládá akademická malířka Renáta Fučíková.

Obohacena se cítí i druhá strana. „Já se v tomto procesu také mnoho naučila, protože jsem mohla několikrát navštívit ateliér, viděla tvůrčí proces, a mohla mluvit s Renátou i jejími kolegy. A co mě úplně nadchlo, bylo vyprávění jejích studentů o setkání s texty. Řada z nich totiž nepochází z náboženského prostředí a na začátku si nedovedla představit, co s tím tématem podniknout. Ovšem výsledkem je, že některé ilustrace jsou tak hluboké, že myslet si, že člověk bez náboženské víry nemá ani žádnou duchovní hloubku, je naprostý blud,“ vzpomíná prof. Ivana Noble.

Do práce se zapojilo 45 studentů z každé strany a vynikající výsledek vnukl Renátě Fučíkové nápad vytvořit i knižní podobu studentských prací. Za finanční podpory Fondu Věry Třebické-Řivnáčové tak vznikla i krásná publikace s texty a ilustracemi. Na to, aby textům rozumělo i širší publikum, dohlédl Zdenko Širka z ETF UK, který vytvořil i webovou stránku společného díla.

„Podoba knihy a grafická úprava vyjadřuje, že projekt z naší strany vznikal na umělecké škole, takže je znát ambice udělat něco pokrokového nebo současného trošku jinak, než co by člověk čekal třeba běžně v obchodě. Je to vlastně taková neokázalá studentská práce,“ říká Renáta Fučíková, jež vyzdvihla podíl své kolegyně Evy Bartošové, která dohlížela na grafickou úpravu a produkci knihy.

verni2

Autor:
Foto: Andrei Meleshko

Sdílejte článek: