Medici z celé Evropy zahrají na podporu neziskovky ALSA

úterý, 23. červenec 2024

Tři koncerty – 1. srpna v Litomyšli, 2. srpna v Kutné Hoře a 3. srpna v Praze – plánují na podporu neziskovky ALSA odehrát a odzpívat členové Evropského orchestru a sboru studentů medicíny – EMSOC (European Medical Students‘ Orchestra and Choir). Ve stohlavém mezinárodním benefičním projektu tvoří jednu desetinu zástupci České republiky, většina je z Karlovky!

006

Obrázek1Od 26. července se Litomyšl stane základnou pro budoucí hudební těleso tvořené studenty a studentkami medicíny, mladými lékařkami a lékaři. Po celý týden na východě Čech – v rámci Roku české hudby 2024 a u příležitosti 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany – sestaví symfonický orchestr a pěvecký sbor a pustí se do přípravy koncertů pro veřejnost. Repertoár stojí výhradně na skladbách českých autorů. Projekt EMSOC 2024 vyvrcholí třemi benefičními vystoupeními: v Litomyšli, Kutné Hoře a Praze.

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován neziskové organizaci ALSA z. s. pomáhající pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou, tedy neurodegenerativním onemocněním motorických neuronů mozku a míchy.

RICHARD BOCEK up KRISTYNA KRULIKOVA up

O mezinárodním benefičním projektu EMSOC 2024 s lékaři Richardem Bočkem a Kristýnou Krulíkovou:

Společná láska k muzice

„Těším se, že se opět po roce setkám s kamarády, s nimiž mě spojuje láska k muzice,“ prozrazuje jeden z organizátorů – Richard Boček, dnes neurolog v Ústřední vojenské nemocnici Praha, který před dvěma lety absolvoval studia na 2. lékařské fakultě UK. „Pro mě a mnohé další má EMSOC kouzlo v tom, že nás po náročném intenzivním studiu dokáže namotivovat a proměnit na čas v muzikanty. Představte si, že my se v rámci EMSOCu o medicíně vůbec nebavíme!“  dodává s úsměvem neurolog, z něhož se v Litomyšli stane výhradně trombonista. V dětství sice lehce koketoval s hrou na housle: „Naštěstí mě tehdy, to mi bylo pět let, nechali rodiče, abych housle definitivně odložil,“ přiznává. Ovšem během gymnaziálních studií, kdy začal chodit do sboru, dostal „lano“ od kamaráda – chyběl jim v kapele trombonista, a tak bylo rozhodnuto.

„Možná jsou to životní příběhy pacientů, třeba jen potřeba odpočinout si od náročného studia medicíny a pak práce lékaře. Nebo je lékařů příliš mnoho a statisticky prostě na někoho ta hudba vyjde,“ směje se Richard otázce, kde se v medicích a lékařích tak často bere umělecký talent a ambice.

Hlavou lékařka, srdcem houslistka

Jasno má i organizátorka Kristýna Krulíková, absolventka 3. lékařské fakulty UK a nyní druhým rokem lékařka na očním oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod, která od roku 2017 dosud nechyběla na žádné z akcí EMSOC: „Píle a pracovitost jsou vlastní jak medikům a lékařům, tak hudebníkům při hře na nástroj. I proto je mezi námi tolik umělecky nadaných osobností. Zapojujete jinou část mozku, věnujete se aktivnímu odpočinku, a proto dokážete balancovat mezi studiem a teď už i prací. Jde to všechno krásně dohromady.“  

Kristýna hraje na housle od šesti let, občas prý zalituje, že při volbě profese vyhrála ta lékařská a ne umělecká: „Housle jsem vždy brala jako koníček, nikdy mě nenapadlo, že bych se jimi mohla živit. V poslední době hraji poměrně často, stíhám to i při práci – ne, že bych hrála pacientům, mám ráda umělecké prostředí. Možná, kdybych mohla vrátit čas, rozhodla bych se pro studium houslí. Ale je to tak, jak to je – snad mě díky tomu, že housle zůstaly jen mým koníčkem, nikdy neomrzí: Jsem zkrátka hlavou lékařka a srdcem houslistka!“ usmívá se sympatická očařka.     

005

Smetanova Litomyšl   

Proč vůbec padla volba na Litomyšl? „Chtěli jsme zahraničním účastníkům ukázat, že Česko není jenom Praha. Navíc je právě letošní rok rokem dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany (žil 2. března 1824 Litomyšl – 12. května 1884 Praha) a v neposlední řadě se Litomyšl může pochlubit skvělou infrastrukturou,“ zamýšlí se Kristýna. 

Vedle „povinné hudební části“ čeká na účastníky projektu bohatý doprovodný program; organizátoři z Česka chystají návštěvu řady míst zapsaných na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, zahraničním zprostředkují českou a moravskou folklórní hudbu, tanec i ochutnávku tradičních kuchyní.

Aby v Litomyšli všechno dobře klaplo, hudebníci a zpěváci mají své party k dispozici pro domácí přípravu zhruba od května. Ovšem zázemí a celá organizace, ty potřebují času mnohem více: „Příprava trvala zhruba dva roky – od roku 2022, kdy se akce konala ve Švédsku. Tehdy bylo rozhodnuto, že letošní ročník bude u nás. EMSOC má více než třicetiletou tradici, v České republice se už jednou uskutečnila, a to v roce 2016.“

003 004

Co se zastoupení mužů a žen týče, zatímco ve sboru je to „plichta“ – rovnocenně jsou zastoupeny mužské a ženské hlasy, u symfonického orchestru jsou ženy-muzikantky v lehké převaze. 

001

Kéž by se o ALSA víc vědělo 

A proč bude z dobrovolného vstupného podpořena ALSA?  „Před časem má partnerka Hanka na Hithitu podpořila vznik časosběrného dokumentu Naděje až do konce. Dokument nás oba nadchl. Když jsme pak společně vybírali, koho bychom rádi podpořili v rámci benefičních koncertů, ALSA byla volba jasná, nejen pro to, že jsem za to jako neurolog loboval,” vtipkuje Richard. A dodává: „O to milejší pak byly první schůzky se zástupci ALSA, kteří jsou plní energie a nadšení. Svou práci prostě dělají skvěle!" 

Organizátoři EMSOC 2024 by rádi v rámci projektu jednak přispěli na chod neziskovky vybranou finanční částkou. A v neposlední řadě i tím, že činnost ALSA pomohou ještě více představit široké veřejnosti. 

Organizátoři akce zvou širokou veřejnost na benefiční koncerty, které se budou konat:

1. 8. 2024 od 18 hodin – veřejná generální zkouška v Zámecké jízdárně zámku Litomyšl
2. 8. 2024 od 19 hodin – 1. koncert v Chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře
3. 8. 2024 od 18 hodin – 2. koncert v Betlémské kapli v Praze


Pokud nestihnete koncerty EMSOC v Litomyšli, v roce 2025 budete muset do Polska.
Více na: www.emsoc2024.cz

Autor:
Foto: EMSOC

Sdílejte článek: