Zhmotněný sen? Pro Báru Mechúrovou je to MedicRise

pondělí, 9. září 2024 07:33

Psychiatrička Barbora Mechúrová, doktorandka 1. LF UK a pedagožka ze 3. LF UK, založila neziskovku MedicRise zabývající se rozvojem komunikačních dovedností zdravotníků. A objevila se ve výběru magazínu Forbes 30 pod 30.

001Na schůzku do své oblíbené kavárny dorazila pihovatá dortíková labužnice, odvážná bojovnice, důvěřivá idealistka či cílevědomá zrzka (i tak sebe samu vidí) s nakažlivým úsměvem a nadšením, byť byla venku mlha a teplota lehce nad nulou. Má to prý tak „nastaveno“ a že ji čekal rozhovor a focení pro magazín Forum, těšila se o to víc… 

Výzva k udržení rovnováhy

„U nás v rodině nikdy žádný lékař nebyl, máma o tom lehounce uvažovala. Nakonec vystudovala speciální pedagogiku a teď je ředitelkou na základce,“ pokouší se Bára (marně) vystopovat zděděný „zdroj“ svého profesního zaměření. „Já už na gymplu věděla, že nechci mít nic společného s pedagogikou a učitelstvím (s úsměvem). Zároveň jsem věděla, že chci pomáhat lidem, stát se psychologem. Proto jsem šla na medicínu a poměrně záhy zjistila, že rozdíl mezi psychologem a psychiatrem není jen v tom, že jeden – ten druhý – předepisuje léky,“ komentuje svji cestu k psychiatrii. Život je plný paradoxů: Bára nechtěla učit, nakonec je to přesně to, co dělá – vyučuje mediky a lektoruje.

Díky činnosti v neziskovce MedicRise se Báře dostalo zvýšeného zájmu, všiml si jí i prestižní magazín Forbes: „Po zveřejnění přehledu osobností se strhla jistá vlna pozornosti, nových kontaktů a příležitostí, za něž jsem nesmírně vděčná. Beru to jako velkou výzvu. Musím pracovat s vlastními limity, motivací a časovou kapacitou a učím se udržovat rovnováhu mezi svým pracovním a osobním životem. A taky se učím odmítat nabídky, které se mnou nerezonují, a raději svůj čas věnuji skutečně důležitým lidem a činnostem,“ přiblížila své pocity doktorandka z Jedničky

010

Systém jako nepřítel

Z výše vyřčeného už víme, že se Báře daří. Proč ale opustila jistotu velké kliniky a rozhodla se k odvážnému kroku skoro do neznáma? „Cítila jsem frustraci a s nástupem do nočních služeb během prvního roku klinické praxe mě začaly trápit úzkosti a nespavost. Pracovní týden jsem pravidelně začínala s pocitem únavy a vyčerpání. Do nemocnice jsem z rána přicházela nevrlá a podrážděná a domů jsem se vracela protivná a nabroušená,“ vrací se ke svému tehdejšímu rozpoložení. 

Vyhoření? „Ne, zjištění, že zdravotnický systém je ´trochu na palici´,“ uvědomila si tenkrát. „Nejvíce mě trápilo vědomí, že ne vždy je pacient se svými potřebami tím, na kom při poskytování zdravotní péče opravdu záleží. Trápila mě administrativní zátěž, množství byrokracie, atmosféra neochoty a nepřátelství, jež panovala mezi námi – zdravotníky. Současně jsem vnímala, že potřebuji prostor pro kreativitu, pestrost aktivit, rozvíjení vlastních organizačních a vůdčích dovedností. Nic z toho mi práce v nemocnici neumožňovala.“ 

003Klíč k novým dveřím

A právě MedicRise mladé lékařce – absolventce 3. lékařské fakulty UK – zhmotňuje její profesní sen a prostor pro seberealizaci. S odchodem z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se Báře neziskovka stala pomyslným klíčem k novým dveřím: „Získala jsem nový prostor pro nové projekty a jejich rozvoj. MedicRise jsou už dva roky, přesto jsme teprve na začátku.“ Vedle toho stíhá vyučovat mediky Karlovky na „své rodné“ Trojce – zde má částečný úvazek ve výuce mediků, na Jedničce je studentkou postgraduálního studia a současně v Gestalt Dialog prochází psychoterapeutickým výcvikem. 

„Když jsem končila v nemocnici, věděla jsem, že si potřebuju od zdravotnictví částečně odpočinout. Navíc jsem pociťovala jako deficit, že mám ´jen´ medicínské vzdělání a v byznysu se příliš neorientuju,“ vysvětluje Bára, proč se od loňského léta rozhodla – po vzoru svého mladšího bratra – zaměřit na sebezdokonalení v managementu. „Brácha Ondřej se v MedicRise sice stará o management a finanční řízení, však také problematiku podnikání studuje, a já bych ráda do znalostí spojených s vedením organizací chtěla také alespoň nahlédnout…,“ prozrazuje svou další motivační oblast.

Změna s vírou, že to jde

A jak vypadá tvorba zdravého zdravotnictví, o kterou se lidé kolem Báry snaží? „Mám vizi, že spousta věcí může být jinak a lepších, než jsou. Je to vlastně můj hnací motor a pojidlo s lidmi. A z našich společně rezonujících myšlenek čerpá i MedicRise. Ostatně za každou velkou změnou je víra, že to jde!“ zamýšlí se.

016MedicRise aktuálně představuje osm styčných osobností, rozesetých po celé České republice, převážně (až na bráchu Ondřeje) zdravotníků: lékařů, zdravotní sestry a psycholožky. Pořádají interaktivní vzdělávací kurzy a workshopy a celodenní konference Zdravé zdravotnictví. Zájemci – odborníci ze zdravotnictví na nich získávají praktické dovednosti v komunikačních technikách využitelných v každodenní medicínské praxi. Stěžejní je pak dlouhodobější spolupráce se zdravotnickými zařízeními a partnerskými institucemi.

014Komunikace, důvěra, umění naslouchat – to jsou nejdůležitější pojmy charakterizující zdravé zdravotnictví. „Přidala bych ještě slovo partnerství zastřešující komplexní péči zaměřenou na pacienta,“ doplňuje Bára a dodává: „Právě cesta, způsob přístupu, který se snažíme do českého zdravotnictví uplatňovat, je to, oč tu běží… Péče zaměřená na pacienta je opakem k dosud – bohužel – stále ještě mnohem více rozšířenému paternalistickému (nadřazenému) přístupu.“

Jak by „to“ mohlo vypadat, kdyby se „to“ povedlo změnit? „Přistupujeme k lidem individuálně, na základě jejich jedinečných potřeb. Medicína, kterou poskytujeme, je bohatší o partnerský aspekt: Lékař do něj vnáší znalosti a odbornost, pacient je zase ´správcem´ a znalcem svého zdraví,“ přibližuje ideální stav Bára. Připouští, že někdy nemusí jít o snadnou záležitost (a lidově řečeno, je to občas „na zabití“ – na všech stranách). 

Nejen při výuce na Trojce, přiznává Bára, cítí u budoucích lékařů obrovský potenciál: „Mají zájem a nadšení, nejsou zkažení systémem a stále si drží ideály, se kterými šli medicínu studovat. Jsou mi inspirací pro další aktivity!“ 

013

MUDr. Barbora Mechúrová
Pochází z Karviné. Po maturitě na Gymnáziu Karviná vystudovala 3. lékařskou fakultu UK. Dnes na tamní Klinice psychiatrie a lékařské psychologie vyučuje budoucí lékaře. Zároveň je doktorandkou na 1. lékařské fakultě UK.
Po tříletém působení v Psychiatrické nemocnici Bohnice odešla na „volnou nohu“ – rozhodla se založit neziskovou organizaci MedicRise vzdělávající zdravotníky v komunikačních a interpersonálních dovednostech.  Za mimořádné aktivity a přínos byla vybrána do prestižního výběru Forbes 30 pod 30.
Lidé nejcennější
„Mou nejbližší kamarádkou je maminka, spolu prožíváme naše životní milníky. Jsem vděčná, že mám vedle sebe člověka jejich kvalit a osobnostního nastavení. Druhým pilířem, kam skládám hlavu, když nevím jak dál, je partner Ondřej. Snad i díky tomu, že se zdravotnictvím nemá pra nic společného…,“ odkrývá své nitro Bára. A jen pro Forum prozrazuje: „Když nemohu v noci spát, vkrádám se do mrazničky, zmrzlina ´haagendazska´ slaný karamel to jistí…“
Báru, když nepracuje, potkáte na dlouhých procházkách městem, taky cvičí jógu anebo s šálkem horkého čaje s mlékem píše pro svůj blog O věcech mezi tělem a duší.
Co je MedicRise
Tato otevřená vzdělávací organizací vytváří zdravotnictví, v němž poskytovatelé péče empaticky a symetricky komunikují, vědomě provázejí pacienty na cestě k uzdravení, zažívají pocit radosti a naplnění ze své práce a spolupodílejí se na tvorbě zdravého zdravotnického systému. „Jsem přesvědčena, že kvalitní a komplexní zdravotní péče není založena pouze na teoretických znalostech, které jsme se naučili během studia na lékařské fakultě, a praktických dovednostech, které získáváme praxí. Pacienti, kteří přicházejí do našich ordinací, očekávají profesionální a zároveň lidský přístup. Chtějí spolupracovat s lékaři, kteří jsou kompetentní a zároveň laskaví a empatičtí,“ říká zakladatelka MedicRise. 
Autor:
Foto: Hynek Glos

Sdílejte článek: