Nový akademický rok na Univerzitě Karlově zahájen!

Thursday, 03 October 2024

Kde jinde odstartovat akademický rok 2024/25 než v Kampusu Hybernská. Studující vyšších ročníků tento prostor plný kreativity dávno znají. Pro prváky a prvačky to ovšem byl doslova UniKátní START do další životní fáze. 

dovnitř 1

„Je to úžasný prostor! Jak to, že jsem o něm doteď nevěděla? Určitě sem brzy zajdu znovu a prohlédnu si to tu v klidu, dneska je tu šíleně natřískáno,“ rozhlíží se rodilá Pražačka a studentka prvního ročníku Filozofické fakulty UK Kristýna po dvoře Kampusu, jen pár kroků od Prašné brány na náměstí Republiky a pár minut chůze od Karolina. Má pravdu – ve všem. Nezaměnitelný genius loci starého dvora nemizí ani pod náporem návštěvníků, kteří přišli na slavnostní zahájení nového akademického roku. I pošmourné počasí jako by zůstalo za branou ulice Hybernská.

dovnitř 3dovnitř 2

„Tento rok věnujeme tématu udržitelnosti. Byla bych ráda, aby si v něm každý z vás našel něco, co vás bude zajímat, přinášet vám radost a bude prospěšné, jak pro vás osobně, tak pro naši univerzitu,“ popřála studujícím rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková prostřednictvím video vzkazu, jelikož se zrovna vracela ze služební cesty na univerzitě v německém Heidelbergu.

dovnitř 4

„Přeji vám, aby byl unikátní nejenom tento dnešní den, ale celý akademický rok. Aby nebyl ani dlouhý ani krátký, abyste v něm měli čas na sebe, na rodinu, na přátele, a hlavně vám přeji pevné zdraví,“ vypůjčil si slova z oficiálního názvu UniKátní START akademického roku 2024/25 prorektor UK pro vnější vztahy Martin Vlach. Upozornil návštěvíky také na téma adaptace, jež s udržitelností úzce souvisí a které má na programu pro tento rok zase Kampus Hybernská.

dovnitř 5dovnitř 6

„Adaptujeme se nejen na udržitelnost a klimatické změny, na novinky, projekty, které nás čekají, mezinárodní spolupráce a mnoho dalšího. To samé přeju i vám!“ navázala na prorektorova slova ředitelka Kampusu Hybernská Ema Pospíšilová.

Kampus Hybernská je společné dílo Univerzity Karlovy a Magistrátu hlavního města Prahy, proto u každého zahájení akademického roku nesmí chybět ani lidé z pražské radnice. „Kampus Hybernská je moje nejoblíbenější místo, což se o mně všeobecně ví. Teď to víte i vy a vidíte také proč,“ smála se na diváky pod podiem zastupitelka hlavního města Prahy Mariana Čapková.

dovnitř 7 

S tématem adaptace souvisely i aktivity, které si Univerzita Karlova s Kampusem Hybernská k zahájení akademického roku společně připravily. Po celou dobu akce se mohli návštěvníci zapojit do hry bingo, navázat při ní nová přátelství, a lépe se tak adaptovat na studijní období. Formu studia také stále více ovlivňuje umělá inteligence. Organizátoři proto připravili pro zájemce workshop, jak si vytvořit vlastní malý AI program na cokoli. Hladce vplout na akademickou půdu pomohli zkušenější kolegové, kteří se novým studujícím prezentovali na PetchaKucha studentských spolků.

dovnitř 8dovnitř 9

Nechyběla ani přehlídka univerzitních úspěchů: Studující sportovci a sportovkyně, kteří reprezentovali Česko a vlastně i Univerzitu Karlovu na letních Olympijských hrách v Paříži. Na sportovní zážitky z Francie navázala vtipná video prezentace aktivit a projektů, jež pro studující chystá UK Point, Centrum celoživotního vzdělávání UK nebo Centrum pro přenos poznatků a technologií UK. Že se dá věda dělat i zábavně, potvrdili finalisté mezinárodní soutěže popularizující vědu ve třech minutách FameLab. Kampus Hybernská je rozložitý prostor – lépe se v něm orientovat pomohla prohlídka s jedním z jeho zakladatelů Janem Bičovským.

dovnitř 10

Večer už okupovali dýdžejové a afterparty… Protože, jak ostatně uvedla ve svém projevu i rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, zahájení každého akademického roku je důvod k oslavě.

Author:
Photo: Vladimír Šigut