Noc vědců se nesla v duchu Proměny

Saturday, 28 September 2024

Poslední zářijový pátek patřil již tradiční Noci vědců, kdy se vědecké a vzdělávací instituce po celé České republice otevírají zvídavým malým i velkým návštěvníkům. Univerzita Karlova u toho nemohla chybět, otevřela pět svých budov, v Praze a v Hradci Králové. Ústředním letošním tématem byla Proměna.

otvírací

„Loni jsme přišly, abychom si vyzkoušely, jestli se nám při pitvě nebude dělat špatně. A letos? To jsme přišly, protože se nám to loni líbilo,“ smějí se tři studentky střední zdravotní školy, které využily možnosti navštívit pitevní sály v Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty Uk v Motole. Z podobného důvodu dorazila i dvanáctiletá Káťa, která si rovnou vyzkoušela chirurgické šití, protože má v plánu stát se jednou lékařkou. „Vypadá to jako legrace – že se dítě přijde podívat na virtuální pitevní stůl, ale my tuto příležitost pojaly fakt seriózně. Kdy jindy si může na vlastní kůži vyzkoušet, co práce lékaře na sále obnáší,“ vysvětluje Katčina maminka. Na 2. LF UK se tak téma Proměny týkalo například proměny z miminka, proměny lidského těla prostřednictvím moderní technologie, návštěvníci se také mohli proměnit v neurology a zkoumat epilepsii.

dovnitř 2dovnitř 3

„Pro nás je to naprosto fenomenální zážitek, děti v žádném takovém vědeckém prostředí dosud nikdy nebyly,“ říká učitel Filip Kaas, který dorazil se svojí třídou až z Karlových Varů. V rámci projektu Marie Skłodowska-Curie Actions Metamorphosis totiž jednotlivé vysoké školy zorganizovaly a finančně zajistily návštěvu žáků a učitelů, aby společně zažili Noc vědců na vlastní kůži. Skupinka, kterou pozvala Univerzita Karlova, si tak zblízka prohlédla třeba 3D tištěné titanové náhrady. „Děti i jejich učitele seznámíme s formátem Noci vědců a budeme s nimi dále spolupracovat. Našim dalším cílem pro rok 2025 je totiž uspořádání programu na jejich vlastní škole, který následně budou moci navštívit zájemci z karlovarského regionu,“ plánuje vedoucí oddělení marketingu UK Miroslav Čermák.

dovnitř 4

Hlavní program nočního zábavného badatelství se na Univerzitě Karlově letos přesunul z pražského Albertova na náměstí Jana Palacha do budovy Filozofické fakulty UK – kam jinam než na místo, kde téma Proměny spojují ve studijních osnovách s dílem Franze Kafky, jehož sté výročí úmrtí si letos připomínáme. Večerní program zde od 17 hodin nabídl desítky přednášek z humanitních, společenskovědních i přírodních a lékařských oborů, ukázky mumifikace, fonetickou laboratoř, fyzikální pokusy i studium mikroskopických obyvatel z tůní, rybníků a kaluží.

dovnitř 5dovnitř 6

„Jsem dlouholetým řešitelem matematických olympiád,“ říká středoškolák Lukáš, který přišel na Filozofickou fakultu kvůli přednášce Jak přemýšlí a čím se zabývá matematik. „Chtěl bych na Matfyz a jednou třeba učit,“ vysvětluje a pilně si při tom zapisuje netradiční slovní úlohy, na kterých děkan Matematicko-fyzikální fakulty UK Mirko Rokyta vysvětluje matematické principy, jež se vyznačují tím, že jsou-li dokázané, platí navždy. „Mám rád ten pocit blaha, když vyřeším novou úlohu,“ usmívá se Lukáš. I Matfyz se zapojil do tématu Proměny. Proděkan MFF UK pro PRopagaci a meteorolog Michal Žák se věnoval proměnám počasí během klimatické změny

dovnitř 9dovnitř 10 

Odpovědi, jak nacházet pocity štěstí v běžném životě, jinde než u online her, videí nebo na sociálních sítích, hledala spolu s moderátorkou Českého rozhlasu Martinou Maškovou proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání FF UK Michaela Slussareff, která se věnuje výzkumu vlivu digitálních technologií na vývoj a zdraví dětí i dospělých. „Mobily jsou a budou součástí našich životů i životů našich dětí. Aby se nám jejich užívání nevymklo z rukou, je zásadní umět si doplňovat dopamin i z jiných zdrojů než digitálních technologií. Ideální je sport. Být dobrým marketérem offline světa dítěte,“ shrnuje Michaela Slussareff. V rámci Noci vědců se uskutečnila také oblíbená akce Zeptej se vědce, na níž skupinka vědců a vědkyň debatuje na základě dotazů z publika o tématech od lingvistiky, přes farmacii až po ekologii.

dovnitř 11

Už od 15 hodin odpoledne bylo pro nejmenší návštěvníky Noci vědců otevřeno vzdělávací centrum Didaktikon v Kampusu Hybernská, kde si mohli „vědci a vědkyně“ vzít do ruky živé brouky, strašilky a další bezobratlé, vyrobit si chemickou zahrádku nebo vlastní světlušku.

dovnitř 8dovnitř 7

Do Noci vědců se zapojil také Hradec Králové. Tamní Lékařská fakulta UK představila obor patologie a její zásadní roli v dnešní medicíně, nabídla interaktivní ukázky, praktické aktivity a poutavé příběhy z historie. Pomocí digitální stomatologie si mohli zájemci vytvořit 3D model svého zubu, pro dobrodružné povahy připravila fakulta vědeckou stopovačku po zákoutích kampusu. Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové poodhalila vývoj a výrobu léčiv, například jak se promění prášek v tabletu, proměny farmaceutických technologických postupů a také noční prohlídku tropického skleníku v Zahradě léčivých rostlin.

Author: Jitka Jiřičková
Photo: Vladimír Šigut