Proměňte jedinečnou noc v oslavu vědy

Thursday, 19 September 2024

Základní proměnnou světa je proměna. Od evoluce v přírodě po revoluci v technologiích. Svou proměnou a vývojem prochází vše kolem nás. Pojďme společně proměnit jednu noc v roce na jedinečnou oslavu vědy! Tématem letošní Noci vědců je Proměna a Univerzita Karlova na pátek 27. září připravila pro návštěvníky bohatý program hned na pěti místech, na třech v Praze a dvou v Hradci Králové.

virtual

Lékařská fakulta UK v Hradci Králové vám ukáže, jak se vyvíjí obor patologie, čekají vás interaktivní ukázky, praktické aktivity a poutavé příběhy z historie. Nabídne tak jedinečnou příležitost pro děti i dospělé nahlédnout do zákulisí patologie a pochopit, jak zásadní je její role v dnešní medicíně. Na workshopu digitální stomatologie si můžete vytvořit 3D model svého zubu a poznat, jak technologie mění tvář stomatologie a přináší revoluci do péče o úsměv. Pro dobrodružné povahy připravila fakulta vědeckou stopovačku, během které si prohlédnete různá zákoutí kampusu. Ale pozor, čelovku s sebou!

Farmaceutická fakulta UK vám poodhalí vývoj a výrobu léčiv. Jak se promění prášek v tabletu? Jak se v čase změnila příprava léčivých přípravků v lékárnách? Přijďte si vyzkoušet, jak lékárníci v dřívějších dobách připravovali léčivé přípravky, a nahlédněte tak do proměny farmaceutické technologie. Přednáška Léky jsou (ne)bezpečné osvětlí, proč je důležité se při výběru léků poradit v lékárně a důvěřovat farmaceutovi. Těšit se můžete i na noční prohlídku tropického skleníku v Zahradě léčivých rostlin, během které se dozvíte, jak rostliny mohou růst bez půdy a naučíte se poznávat některé jedovaté rostliny.

faflekarna
Vlevo jedna z učeben a vpravo "lékárenský trenažér" na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

V Praze své brány tradičně otevře 2. lékařská fakulta UK v Motole. I letos můžete nahlédnout do jedné z nejmodernějších piteven, vyzkoušet si chirurgické šití, prohlédnout si virtuální pitevní stůl a mnoho dalšího. Novinkou je 3D tisk titanových kloubních náhrad, což je nejmodernější způsob tvorby těchto náhrad. Od první operace náhrady kyčelního kloubu v ČR uběhlo půl století a dnešní výměny trvají necelé dvě hodiny. Jak se za poslední roky proměnily nové náhrady velkých kloubů, které umožnují bezbolestný pohyb lidem? To se dozvíte během komentované videoukázky ortopedické operace.

Hlavní program Univerzity Karlovy se letos přesouvá z Albertova do budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha. Tématem je totiž Proměna a není lepší místo než fakulta spjatá s Franzem Kafkou, jehož sté výročí úmrtí si letos připomínáme. Můžete se těšit na desítky přednášek z humanitních i přírodních a lékařských oborů, ukázky mumifikace, fonetickou laboratoř, fyzikální pokusy a seznámíte se i s mikroskopickými obyvateli z tůní, rybníků a kaluží.

K programu na Palachově náměstí se navíc připojí i Vysoká škola uměleckoprůmyslová a Uměleckoprůmyslové muzeum. Na UMPRUM se můžete těšit například na monumentální performance živé malby, které propojí vzájemné reakce obrazu na zvuk a zvuku na obraz. V UPM se pak můžete těšit na praktické workshopy ukázky základní identifikace materiálů a technik.

didaktikon

Na nejmenší návštěvníky myslí vzdělávací centrum Didaktikon, které otevře už 15:00 a malí vědci a vědkyně si budou moct vyzkoušet vzít do ruky živé brouky, strašilky a další bezobratlé, vyrobit si chemickou zahrádku anebo si vyrobit a odnést vlastní světlušku.

Author: Helena Láznička
Photo: archiv Univerzity Karlovy